Färgers betydelse

Färgers betydelse

Du är ständigt omgiven av färger, men vilket inflytande har de i våra liv? Kan de ändra vårt beteende och humör? Hur påverkar färger våra beslut, och uppfattning om omvärlden? Vad är egentligen betydelsen av färger när det kommer till hur de påverkar våra liv?

Varje färg sin egen vibration. Detta påverkar människors psyke, humör och även känslor. 


En människa kan registrera över 2000 olika nyanser och färger. Allt vi ser hemma, på jobbet etc, är en bild som skapas av färgspektrumets växelverkan. Enligt forskning påverkas upp till 87% av alla intryck av färger. Begreppet färgpsykologi är välkänt, och undersöker hur vår hjärna uppfattar vad vi ser. Enligt denna tankegång kan färger påverka våra känslor samt sinne. De kan förbättra vårt humör, lugna ner oss, stimulera oss, och skapa antingen positiva eller negativa känslor.


Med varje Mandalasten medföljer en text om färgens betydelse. Länk till stenarna

Betydelsen av Färgen Röd

Av alla färger drar rött mest uppmärksamhet, och används därför ofta som färg på varningsskyltar och larm. Färgen är förknippad med energi, passion, kärlek, sexuell energi och lust. Rött är även förknippat med krig, fara, styrka, kraft och beslutsamhet. Det väcker uppmärksamhet och vänskap, och används ofta på flaggor för att representera stolthet och styrka i vissa länder.

Enligt forskning stärker den vår metabolism, påskyndar andningen, och ökar blodtrycket.

+ mod, styrka, energi, viljestyrka, ​​spänning, kärlek, passion

Personlighetstyp: Röd är favoritfärgen hos energiska och kreativa människor. Dessa människor har ett starkt temperament.

Betydelsen av Färgen Gul

Färgen gul är är associerad med ungdom, glädje, lycka, intelligens och energi. Gul är den ljusaste färgen för det mänskliga ögat. Färgen ger av en känsla av värme, väcker glädje och stimulerar mental aktivitet, samt genererar muskelenergi. Gul lockar mycket uppmärksamhet därför är det en populär nyans för taxibilar och reflexjackor. Gult betyder ära och trohet. Enligt många psykologer är det den färg som framkallar de starkaste känslorna.

+ optimism, självförtroende, tillit, lättsamhet, känslomässig energi, lycka, värme, framgång. 

Personlighetstyp: Gul är färgen hos jordnära, målmedvetna och energiska människor.

Betydelsen av Färgen Blå

Blå är färgen på havet och himlen som associerar djup, stabilitet och förnuft. Blått är vårt sinnes färg som symboliserar motståndskraft, förtroende, lojalitet, visdom, trygghet, tro och sanning. Ljusare nyanser har en lugnande effekt på vårt psyke. Till skillnad från rött påverkar det oss mentalt, och mörkblått stimulerar klara tankar.

Ljusare och blekare nyanser av blå lugnar sinnet, och förbättrar koncentrationsförmågan. Blå är en symbol för tydlig, direkt och ren kommunikation. Enligt olika undersökningar är blå den populäraste färgen bland människor.

+ Intelligens, kommunikation, förtroende, fred, harmoni, säkerhet, hopp, respekt, glamour och empati.

Personlighetstyp: Blå är mestadels favoritfärgen hos romantiska själar. En "blå" person  uppfattas som pålitlig.

Betydelsen av Färgen Orange

Orange är en kombination av energin ifrån färgen röd, och från glädjen, som den gula färgen utsöndrar.  Röd är färgen som förknippas med ungdom och glädje. Det är en strålande och varm färg som samspelar glädje, representerar eld, solen,  underhållning och tropikerna. Färgen symboliserar entusiasm, fascination, lycka, kreativitet, beslutsamhet, attraktion och framgång. Orange anses även vara vänskapens och familjens färg.

Färgen orange stimulerar och ökar syreförsörjningen till hjärnan, och stimulerar mental aktivitet. Den är populär och favoriseras i synnerhet ofta av ungdomar. Orange kombinerat med hälsosam mat ökar aptiten, vilket har en positiv effekt på vårt matsmältningssystem och hjärta. Den mörkare nyansen av orange är en symbol av hösten.

+ glädje, vänskap, familj, bekvämlighet, mat, värme, säkerhet, vilja och seger

Personlighetstyp: Färgen orange är förknippad med innovativa typer av människor med höga mål, och ambitioner som gillar att prova på något nytt.

Betydelsen av Färgen Lila

Lila kombinerar de stabilitetselement som representeras av färgen blå i kombination med energiska färgen röd. Den representerar adeln, och det är färgen på medlemmarna i kungafamiljen. I aristokratin går det ända tillbaka till antika romerska tider. Färgen symboliserar makt, adel, lyx, ambition, rikedom och extravagans. Den är kopplad till intelligens, visdom, värdighet, självständighet och kreativitet.

Lila är en färg av mystik och magi. Den används av rika människor, kungar och härskare för att visa sin makt, men också av trollkarlar. Färgen är också kopplad till mystiken universum och dess galaxer.

+ andlig medvetenhet och kraft, äkthet, sanning, kvalitet, storhet, kreativitet, synsk, visdom, ärlighet.

Personlighetstyp: Du spenderar förmodligen mycket tid med att dagdrömma, du är kreativ och innovativ, men du är också angelägen och passionerad. 

Betydelsen av Färgen Grön

Grön är naturligtvis färgen på natur och hälsa, som symboliserar harmoni, friskhet, och fertilitet. Färgen grön är kopplad till känslor av trygghet, och sägs ha medicinska och lugnande egenskaper. En möjlig förklaring till detta kan vara att det mänskliga ögat lätt uppfattar färgen grön. Mörkgrön är förknippad med pengar, banker, finanser, och mörkare nyanser är förknippade med militärstyrka. 

Enligt färgers psykologi ger grön en balans mellan hjärtat och hjärnan och mellan känslor och orsaker. Det är färgen på våren, tillväxten, förnyelsen och återfödelsen. Grön regenererar och returnerar förlorad balans samt energi, och har förmåga att minska stressen.

+ harmoni, renlighet, fred, avslappning, hälsa, renhet, balans, restaurering, självständighet, produktivitet.

Personlighetstyp: Den som älskar grön är en självgivande person som har starka känslor, och en stor dos mod. Personen har också högutvecklade organisatoriska egenskaper.

Betydelsen av Färgen Rosa

Eftersom rosa är en röd nyans så påverkar den vårt psyke, men färgen har en mer lugnande och stimulerande effekt än rött. Rosa är en färg med starkt psykiskt inflytande och representerar färgen för vänskap och medkänsla, och det symboliserar vård och lindrar smärta.  Färgen bär vissa kännetecken av röd och rosa, så medans röd lämnar spår av kärlek ,och passion så tonar den vita färgen ner den röda. Rosa är en mysig, intim, spännande, och till och med lite av en sentimental färg. Psykologiskt är denna färg ett tecken på tro, hopp och drömmar.

Rosa är en inspirerande och positiv färg.

+ fysiskt välbefinnande, femininitet, kärlek, sexualitet, vård, bevarande av hotade arter.

Personlighetstyp: En romantisk och känslig själ, du älskar allt vackert och har en bra känsla för estetik. 

Betydelsen av Färgen Svart

Svart är förknippat med makt, elegans, formalitet, och mysterium. Det är en mystisk färg. Svart står för makt, och auktoritet det anses vara en mycket formell ädel färg associerad med prestige. 

+ elegans, tidlös, sofistikerad, trygghet, charm, effektiv.

Personlighetstyp:  Du är viljestark och envis. 

Betydelsen av Färgen Vit

Färgen vit representerar renhet, tro, ljus, gudomlighet och oskuldhet. Vit anses vara perfektionens färg.  Färgen symboliserar moral och höga ideal. Det förknippas vanligtvis bara med positivitet. Till exempel representerar den en framgångsrik början, liknande en blank canvas. 

Vit är färgen av fred och godhet, men dess känsla av förhöjd moral kan orsaka negativa känslor och hinder. Vitt kan ibland även representera sterilitet och kyla.

+ renhet, oskyldighet, klarhet, hud, enkelhet, sofistikerad, hygien, effektivitet.

Personlighetstyp: Du är en uppriktig, självsäker och balanserad person. Du föredrar att lita på dig själv istället för att lita på andra. Människor som gillar färgen vit tenderar att vara starka, och självförsörjande.

SABAH

Yoga med hälsoperspektiv


Internationellt cerifierad Yoga och Meditationslärare.

Medlem i SKY - Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund, och har genomgått en internationell utbildning utformad av Kundalini Research Institute – KRI.

Certifierad Breathwalkinstruktör.

Cerifierad Yinyoga / Mindfullness instruktör.

Certifierad Yoga Nidra instruktör.

Jag håller klasser  i yoga, breathwalk och meditationer  i Sverige och i Spanien.

Kontakt


Breviksvägen 101 - Tyresö Brevik

Stockholm - Sverige

mail: info@sabah.nu

Tel : +46 70 367 78 88

www.sabah.nu


Copyright @ sabah.nu